KURALSIZ (INSURGENT) FİLM ELEŞTİRİSİ
Film konusu için :
Futüristik bir distopyada geçen hikayede, beş ayrıcalıklı gruba bölünen bir toplumun bütün yaşantısının bu hiyerarşik yapı üstünde yer aldığını ve belli bir yaşa gelen gençlerin kendileri için biçilen sınıflardan birine dahil edildiklerini izlemiştik. Bu hiyerarşik yapılanma arasında kendine has ve az rastlanan bir gruba sahip olan Tris ise, öykünün finalinde hem çevresindeki müşterilerini hem de işleyen bu düzeni değiştirecek güce sahip olduğunu farketmişti.
Veronica Roth’un öyküsünden sinemaya aktarılan serinin devam filminde ise; Tris’in şahsi tercihinin sonucunda bir devrim hareketi başlatığı sürecinde, yayılan bu isyanın hiyerarşik sistemi yavaş yavaş çözerek, var olan düzenin değişmesine şahit olacağız! Mücadeleye kaldığı yerden devam edecek olan Tris’in yolculuğunun bu ikinci kısmında perdeye taşıyacak ad ise, yönetmen Robert Schwentke olacak.
Kuralsız Film Eleştirisi :
işlerimden ötürü gidemediğim Kuralsız filmine sonunda bu pazar gidebildim. Filmi ıMAX şekilde izledim bu benim ilk ıMAX deneyimimdi.Filmin vizyon tarihinden 2 gün geçmesine rağmen talep yoğundu sinemada adım atıcak yer yoktu. Filmin izleyici kesimi 14-20 ıslak ortalamasındaydı Açıkcası bu kadar kadar düşük olmasını beklemiyordum.ıslak ortalamasının bu kadar düşükte olması küçük bir sevişme sahnesinde kıkırdamalara neden olmuştu.Buda rahatsız edici bir şey
Bir edebiyat uyarlaması olan Açlık Oyunları (Hunger Games) Serisine benzerliğiyle tartışılan Uyumsuz Serisi içinde aslında bir kaç ciddi fark var. Bireyci anarşizm düşüncesi yolunca ilerleyen Uyumsuz Serisi ile kurtuluşu gruplaşmada ve kolektivizmde gören Açlık Oyunları Serisi arasındaki bu karşıtlık, iki serinin de aynı değerde mühim olduğunu belirtiyor .
Film başlarda durağan bir şekilde ilerleme katetmesine karşın ikinci yarıda daha aksiyon dolu sahneler görmeye başladık. Filmde ki görsel ve müziksel efektler gayet başarılıydı sanki film yalnızca onlardan oluşuyormuş gibiydi .Filmde ki düş evreni ve Dünya evreni içinde ki karıştırmalar çok aşırı fazla devam ediyor. şuan hangisindeyim? Gerçek misin sen? düş mı görüyorum? Bu hadise işe bir güzellik katıyor fakat bu kadar çok olması da çok hoş değil yani. Alın şu inceptionda ki totem için kullanılan topaç’ı çevirin kardeşim.
Yeni toplulukları da bize tanıtması hoştu bilhassa Dürüstler topluluğu favori topluluğum oldu diyebilirim. O enjekte edilen serum ne hoş şey öyle. Bir saniye de kafayı buluyorsunuz. aslında o kadar kana hızlı karışan bir şey var mıdır acaba.
Bu yakın süre çıkan gençlik filmlerinde verilmek istenen bir ana sosyal mesaj mevcut. Otoriteye karşı gel! Bu mesajla herhalde isyan çıkaracaklar. Türkiye’nin buna ihtiyacı bulunmamakta . Biz GEZi ile mevcut olan otoriteye karşı gelebildiğimizi kanıtladık ama bu sosyal mesaj sonrasında sadece bir fikir ortaya çıkıyor. Bu da ” mevcut OLAN iKTiDAR YıKıLıNCA NE OLACAK? YERiNE KiM GELiCEK” filmde de bunun cevabını arıyor yalnız bulamıyor. Bunu bende merak ediyorum şimdi yaptılar yapcaklarını ne olacak?
Film oyunculukları kötü değildi o kadar görsel efekt içinde fark edilmediler resimde ki beyaz ışık sıkıntısı gibiydiler. Tek anladığım Shailene Woodley’e kısa saç yakıştığı. Daha bir tatlı olmuş sanki.
Shailene Woodley
Shailene Woodley
gene zor kararlar veren ve aksiyon dolu dövüş sahneleri oluşturan bir karakteri böyle tatlı bir biçimde oynamak zor olsa gerek ama mimiklerini iyi kullanan bir oyuncu. Sevinmesi , üzülmesi ,kızması uzaklardan bakınca dahi anlaşılan birisi ‘tıpkı Yıldızın Altında” filminde bunu bize kanıtlamıştı gerçekte.
ansel elgort
ansel elgort
Bir diğer değinmek istediğim oyuncu ise “Ansel Elgort”. gerçekte oyunculuğu değil rolüne değinmek istiyorum. Bildiğimiz üzere Bilgelik topluluğunda. Tekrarlıyorum Dostluk değil! Buna rağmen kardeşinin ölümünü izleyebilecek bir benlik. Gerek trende gerek ise test sırasında sesi çıkmadı arkadaşımızın. Kitapta da böyle mi çok merak ediyorum. biri bilgilendirirse sevinirim.
Filmin müziklerine diyecek laf yoktu. O adrenalin dolu zam
kelime sayısı: 557
Evet,kitapta da aynen öyle. Hatta kardeşinin hiçbir şey bilmediğini iddia edip ona bağırıyor falan. Sonra tabi olan ona oluyor. Ama kesinlikle film bir başkaydı yani. Kitapta olanlar çok farklıydı. Burada daha başka. Neredeyse tamamını değiştirmişler . Ayrıca o en son kutudan çıkan kadının söylediklerinin hiçbiri kitapta yok. Hatta kadın kitapta Edith Prior olarak söyleniyor. Film ve kitap çok farklı. Ben kitabı okumanızı tavsiye ederim gene de :)
YanıtlaSil